5.03.2010

Temporary City Competition


2.5 aylık bir çalışma sürecinden sonra Şubat ayında teslim edilen Temporary City yarışma projelerinin değerlendirmesi sonucunda Serkan Sınmaz ve Emre Kovankaya ile beraber hazırladığımız "dockspark010" adlı projemiz onur ödülüne layık görüldü. Yarışmaya katılan ve oranizasyonda emeği geçen herkese teşekkürler.  

Temporary City Yarışması, yakın zamanda dönüşümü planlanan Haliç Tersanesi için 2010 Kültür Başkenti organizasyonunda da yer alacak sınırlı bir bütçesi olan geçici bir yapı  tasarlamak amacıyla düzenlendi. docksprak010 projesinde tersaneye görsel ve fiziksel erişebilirlik problem ile beraber bir takım kentsel sorunlar  göz önüne alındı. Pera ve Galata bölgesinin potansiyelinin Karaköy - Perşembe pazarı bölgesine akıtılarak sahil bandının yaya kullanımına yönelik kalitesinin artılabilmesi konusu gündeme geldi. Bu sahil bandının sürekliliğinin sağlanması neticesinde tersane ile fiziksel iletişim de sağlanabilecekti. Bu düşünsel arkaplan neticesinde köprünün altından tersaneye doğru uzanan ancak ilk zamanlar yetişemeyen, sonraları tersanenin dönüşümü ile beraber tersaneye bağlanan ve süreç içerisinde modüler yapının verdiği esneklikle beraber farklı biçimlere bürünebilen bir "deck" ortaya çıktı. Bu yapı bir iskeleye, bir adaya veya adalara, bir yürüyüş bandına vb. dönüşebilecek şekilde tasarlandı. Maliyet kısıtlamasının da etkisiyle yapının  bileşenleri geri dönüştürülebilir, demonte edilebilir ve tersanenin artık ürünlerinden elde edilebilecek malzemelerden düşünüldü. 

Tasarlanan bu model sayesinde kıyı kullanımının sürekliliği, kent içinde kalmış ancak yaklaşım problemleri taşıyan bölgelere erişebilirlik ve kentsel dönüşüm alanlarının kente eklemlennmesi için tetiklenecek diğer bölgelerin belirlenmesi tekrar tartışılmıştır. dockspark010 Haliç Tersanesi'ne yönelik yaklaşım adına bir kıvılcım yaratmayı öngörmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder