25.11.2009

Temporary City Workshop

12 -17 Kasım 2009 tarihleri arasında Yıldız TU, Bilgi Ünivesitesi ve 2010 Istanbul Kültür Başkenti ajansının işbirliğiyle Alman, Macar ve Türk mimarlık öğrencilerinin katılımıyla, "Temporary City" çalışması gerçekleştirildi. Seminerler, geziler ve workshop sonrasında, Pecs, Istanbul ve Ruhr bölgesinden gelen üniversite öğrencileri, Haliç Tersanesi örneği üzerinden kentsel mekanları analiz ettiği, yorumladığı ve öneriler getirdiği bir takım çalışmalar ortaya çıktı. 8 farklı grup özgün görsel sunumlarla hem Tersaneyi hem de kentsel mekan kavramını irdelediler. 


Seminerleri ve gezilerin bir kısmını kaçırmama rağmen workshop'un ikinci günü 3. gruptaki yerimi aldım. Bölgenin kendine özgü yapısı, Galata&Pera, kentsel mekan üzerine tartışmalar sonunda, alanı bireysel çalışmalar ile betimlemeye ve yorumlamaya başladık. Haliç Tersanesi çok kritik bir noktada yer alan bir yapı grubuydu. Birçok kentsel dönüşüm projesine gebe olan Haliç bölgesi ile kentsel canlılığı elinde bulunduran Galata&Pera bölgesi arasında bir bariyer görevi görüyordu. Öte yandan iki bölge arasındaki bağlantının sağlanabileceği bir yaklaşım noktası olma potansiyeline de sahipti kuşkusuz. Bunun üzerine geliştirilen senaryolar ve Taksim&Pera bölgesinin aktivasyon gücünü yansıtan bir analiz ile beraber sunumumuzu tamamladık. 


Bu süreçten sonra 2 ay içerisinde öğrenciler Haliç Tersanesinin sınırladığı alan içerisinde toparlanan veriler ve analizler doğrultusunda geçici bir strüktür tasarlayacaklar. İşin en heyecan verici kısmı bu yarışmayı kazanan grup projesini uygulama fırsatı bulacak. Herkese bol şans.


Alper ÇAKIROĞLU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder